تغییر رشته دهم به یازدهم l راهنمای تغییر رشته در پایه یازدهم
فرآیند انتخاب رشته، یکی از مهمترین تصمیمات دانشآموزان است و از طریق تکمیل فرم هدایت تحصیلی و شناخت علایق و استعدادهای دانشآموزان و همچنین با کمک مشاوران مدرسه انجام میشود. در این میان ممکن است تعدادی از دانشآموزان از رشته تحصیلی خود راضی نباشند و پس از گذشت مدتی از تحصیل، تصمیم به تغییر رشته بگیرند.
دانشآموزان باید آگاه باشند که پس از انتخاب رشتهی تحصیلی و ورود به مقطع متوسطهی دورهی دوم، کماکان امکان تغییر رشته از دهم به یازدهم وجود دارد و اگر دانشآموزان دارای شرایط تغییر رشته از پایه دهم به یازدهم باشند، میتوانند در آزمون تغییر رشته شرکت و در رشتهی مورد علاقه خود تحصیل کنند.

فهرست مطالب :
تغییر رشته دهم به یازدهم
برخی از دانشآموزان پس از اتمام پایهی تحصیلی نهم، معدل مورد نظر آموزش و پرورش را برای انتخاب یک رشتهی خاص، کسب نمیکنند یا به دلایل دیگر، در انتخاب رشتهی تحصیلی خود اشتباه میکنند یا پس از گذشت مدتی از تحصیل، علاقهای به رشته خود ندارند. آموزش و پرورش فرصتی را برای این دسته از دانشآموزان فراهم کرده است تا بتوانند در بازههای زمانی مختلف در آزمون تغییر رشته شرکت و رشته تحصیلی خود را تغییر دهند.
لازم به ذکراست، تغییر رشته در دبیرستان، فقط در بدو ورود به پایه یازدهم یا پس از اتمام این سال امکانپذیر است و دانشآموزان باید پس از آگاهی از دروس تغییر رشته، در آزمون مربوطه شرکت کنند.
شرایط تغییر رشته دهم به یازدهم
دانش آموزان اگر شرایط تغییر رشته از پایه دهم به یازدهم را داشته باشند، میتوانند در آزمون مربوطه شرکت و رشتهی تحصیلی خود را تغییر دهند. شرایط تغییر رشتهی دهم به یازدهم در ادامه فهرست شده است:
✔️ برای تغییر رشته از پایه دهم به یازدهم، دانشآموز باید نمرهی قبولی 10 را در امتحانات «دروس تغییر رشته»، در نوبت خرداد یا شهریور (یا هردو) کسب کرده باشد.
✔️ پس از کسب نمرهی قبولی در دروس تغییر رشته، دانشآموز باید در آزمون بعضی از دروس مشابه رشتهی قبلی شرکت کند.
✔️ نمرهی قبولی درسهای رشته قبلی، که با دروس رشتهی جدید کد درسی یکسانی دارند، به عنوان درسهای گذرانده شده در رشتهی جدید پذیرفته میشوند.
✔️ برخی از دروس، غیرقابل تطبیق هستند، بنابراین دانش آموزی که در امتحان تغییر رشته از پایهی دهم به یازدهم در خرداد ماه شرکت کرده است، باید این دروس را نیز در تابستان سال یازدهم یا دوازدهم و یا دی ماه بگذراند.
✔️ دانشآموزاني كه از ساير رشتهها به يكي از رشتههاي فني تغيير رشته ميدهند، در آزمون تغيير رشته، دروس پودماني را امتحان میدهند. دروس پودمانی دارای 5 پودمان است که برای هر یک از پودمانها باید به صورت جداگانه اعلام نتیجه شود. قبولی در دروس پودمانی، به معنای کسب شایستگی 2 (معادل نمرهی 13.5) یا 3 (معادل 20) است.
مراحل تغییر رشته دهم به یازدهم
مراحل تغییر رشته در مقطع دهم به یازدهم به اختصار در ادامه بیان شده است:
☑️ درخواست کتبی توسط دانشآموز.
☑️ تعیین نوبت برای شرکت در آزمون تغییر رشته ( در دو نوبت خرداد یا شهریور میتوانید در آزمون تغییر رشته شرکت کنید.)
☑️ ثبت درخواست تغییر رشته در سامانه سناد و دریافت و تکمیل فرم الف و ب. (پس از مراجعه به سامانه سناد و «دریافت فرم الف انتخاب رشته»، دانشآموز باید این فرم را در دو نسخه چاپ و تکمیل کند و پس از امضای ولی، به مدرسه تحویل دهد.)
نکته: تکمیل فرم مذکور باید دو هفته قبل از شروع امتحانات خرداد یا شهریور انجام شود.
☑️ بررسی و تایید ادارهی آموزش و پرورش.
☑️ شرکت در آزمون و ثبت نمرات تغییر رشته در سیستم. (پس از کسب نمرهی قبولی در دروس تخصصی تغییر رشته، دانشآموز میتواند رشتهی خود را تغییر دهد.)
دروس تغییر رشته دهم به یازدهم
دروس تغییر رشته از پایهی دهم به یازدهم به منظور آگاهی بیشتر دانشآموزان، به صورت کامل در جدول زیر ارائه داده شده است:
دروس تغییر رشته از پایهی دهم به یازدهم | ||
از تجربی، انسانی، معارف، فنی و حرفه ای و کاردانش به ریاضی |
از ریاضی، تجربی، انسانی، فنی و حرفه ای و کاردانش به علوم و معارف اسلامی |
از کاردانش، ریاضی، تجربی، انسانی، معارف به فنی و حرفه ای |
از تجربی به ریاضی : در صورت قبولی در دروس شیمی 1 و ریاضی 1 رشتهی تجربی، صرفا در دو آزمون زیر شرکت کنند:
|
|
از کاردانش به فنی: در صورت قبولی در الزامات رشته فعلی، صرفا در آزمون های زیر شرکت کند:
|
از ریاضی، انسانی، معارف، فنی و حرفه ای، کاردانش به تجربی |
از ریاضی، تجربی، معارف، فنی و حرفه ای، کاردانش به انسانی |
از ریاضی، تجربی، انسانی، معارف و فنی و حرفه ای به کاردانش |
از ریاضی به تجربی: در صورت قبولی در فیزیک 1، شیمی 1 و ریاضی 1 رشتهی ریاضی، صرفا در آزمون زیر شرکت کند:
|
|
از فنی به کاردانش: (در صورت قبولی در الزامات رشته فعلی)
|
امتحان تغییر رشته دهم به یازدهم
امتحان تغییر رشته دهم به یازدهم در دو بازهی زمانی خرداد و شهریورماه برگزار میشود و دانشآموزان میتوانند برخی از دروس را در خردادماه و برخی از دروس را در شهریور یا کل دروس را در خرداد و شهریور امتحان دهند.
جمع بندی
آن دسته از دانشآموزانی که بر هر دلیل از انتخاب رشته خود رضایت ندارند، در صورت دارا بودن شرایط و ضوابط لازم، میتوانند در آزمون تغییر رشته شرکت و رشتهی تحصیلی خود را تغییر دهند. در صورت هرگونه ابهام پیرامون مراحل و دروس تغییر رشته از پایه ی دهم به یازدهم، میتوانید سوالات خود را در قسمت کامنت مطرح کنید.
سوالات متداول
بله، پس از انتخاب رشتهی تحصیلی و ورود به مقطع متوسطهی دورهی دوم، کماکان امکان تغییر رشته از دهم به یازدهم وجود دارد و اگر دانشآموزان دارای شرایط تغییر رشته از پایه دهم به یازدهم باشند، میتوانند در آزمون تغییر رشته شرکت و در رشتهی مورد علاقه خود تحصیل کنند.
دانشآموزان در طول سال دهم، در دو نوبت امتحانات خرداد و شهریور میتوانند برای تغییر رشته اقدام کنند.
دانشآموزی که میخواهد در پایهی دهم از رشتهی ریاضی به تجربی تغییر رشته بدهد، در صورت کسب نمرهی قبولی درسهای: ریاضی (1)، فیزیک (1) و شیمی (1)، باید در امتحان درس زیستشناسی (1) در خرداد یا شهریور شرکت کرده و نمرهی قبولی به دست آورد. آیا امکان تغییر رشته از پایهی دهم به یازدهم وجود دارد؟
برای تغییر رشته از پایهی دهم به یازدهم در چه مقاطع زمانی باید اقدام کرد؟
دروس تغییر رشته از ریاضی به تجربی در پایه دهم به یازدهم کدامند؟